SBSR 2020

Vremuri hibride impun soluții hibride. De aceea, pentru păstrarea bunei tradiții și pentru a-și aduce în continuare aportul la asigurarea sustenabilității în Regiunea Mării Negre, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), a organizat cea de-a șaptea ediție a programului internațional de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” (SBSR). Ediția din acest an s-a adresat liderilor emergenți în intelligence și securitate și a fost structurată în trei sesiuni – două în format online și una în format hibrid, cea din urmă beneficiind atât de prezență online, cât și fizică. Tema abordată a fost Comunicarea strategică pentru combaterea amenințărilor la adresa securității în era dezinformării, aceasta fiind discutată după următorul program:

  1. între 1 iunie – 13 iulie 2020 s-a desfășurat un curs online interactiv realizat în cadrul proiectului CRESCENT – Mind the gap in media CoveRagE and Strategic Communication in CasE of Security Threats;
  2. la 5 august 2020 s-a derulat un webinar pe tema războiului hibrid. Dezbaterile s-au concentrat pe lecțiile învățate și practicile folosite de factorii de decizie pentru realizarea unei strategii de combatere a amenințărilor hibride. La eveniment au fost prezenți participanți din mediului academic (domnul prof. univ. dr. Ruben Arcos de la Universitatea Rey Juan Carlos, domnul conf. univ. dr. Iulian Fota, Director al Institutului Diplomatic Român) și reprezentanți ai unor instituții transnaționale (domnul Jose Morgado, Director al Centrului de Informații și Situații al Uniunii Europene; domnul Costinel Anuța, Consilier al Delegației Permanente a României la NATO);
  3. la 3 septembrie 2020, la București, s-a desfășurat un workshop interactiv ca un eveniment back-to-back cu Forumul de Securitate în Marea Neagră și Balcani organizat de New Strategy Center. Participanții au putut fi prezenți fizic sau virtual, workshop-ul fiind transmis în direct prin intermediul platformei Cisco Webex.

Întrucât ediția din acest an s-a adresat în special liderilor emergenți în domeniul securității din regiunea Mării Negre și din Balcani, pe finalul programului atenția participanților a fost concentrată pe identificareade strategii pentru crearea unor societăți sigure în regiune, capabile să reziste în fața amenințărilor hibride. O sesiune specială de mentorat a fost organizată la sfârșitul programului, la aceasta participând: domnul general-locotenent Mihai ȘOMORDOLEA, consilier de stat și secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării; domnul general de brigadă Cristian BIZADEA, adjunctul directorului Serviciului Român de Informații; domnul prof. univ. dr. Adrian-Liviu IVAN, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”; Excelența Sa, domnul Ambasador Sorin DUCARU, președinte onorific al Comitetului Științific al New Strategy Centre și Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene; domnul Dan NECULĂESCU, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe; domnul conf. univ. dr. Corneliu BJOLA, de la Departamentul de Dezvoltare Internațională, Universitatea Oxford; doamna prof. univ. dr. Alina BÂRGĂOANU, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative; domnul Greg MELCHER, șef operațiuni în cadrul New Generation Warfare Centre.

Desfășurat sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale a României, programul s-a bucurat de sprijinul unor importanți parteneri precum Universitatea Harvard și New Strategy Center, la eveniment fiind prezenți lectori și participanți din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, Statele Unite ale Americii și Europa.

Mai multe detalii despre program găsiți aici.