Luni, 28 septembrie 2015, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a găzduit deschiderea oficială a workshop-ului „Countering hybrid threats: lessons learned from Ukraine”

Evenimentul este parte a Programului Știință pentru Pace și Securitate al NATO și este organizat de  către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în cooperare cu Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”, din Republica Moldova.

La workshop sunt prezenți 50 de experți din mediile de decizie strategică, academic, cel al studiilor de securitate precum și personalități politice și militare cu autoritate în domeniu din state membre NATO (Bulgaria, Grecia, Polonia, România, SUA) și țări partenere (Armenia, Republica Moldova, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Ucraina), precum și reprezentanți ai unor organizații internaționale.

Cu acest prilej au luat cuvântul dl. Florian Coldea, prim adjunct al Directorului Serviciului Român de Informații, dl. Niculae Iancu, rector al Academiei Naționale de

Informații „Mihai Viteazul”, dl. Radu Podgorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dl. Cristian Eremia, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politică de Apărare și Planificare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, dl. Andrei Fortuna, pro-rector al Institutului Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”.

În cuvântul său, dl. Coldea a abordat tema provocărilor de securitate cu care se confruntă țările din Estul Europei și România ca stat membru NATO. Rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a subliniat importanța organizării acestui eveniment în România, acesta fiind de natură să genereze valoare adăugată în planul cunoașterii implicațiilor conflictului ucrainean asupra securității regionale și euro-atlantice.

În cadrul sesiunilor de dezbateri din prima zi de lucru a workshop-ului „Countering hybrid threats: lessons learned from Ukraine” a fost abordată o gamă largă de subiecte de actualitate din domeniul securitate și intelligence cu relevanță în plan regional subsumate celor două tematici propuse: „Înțelegerea provocării amenințărilor hibride: abordări conceptuale și terminologice” și „Depășirea incertitudinilor: patern-uri noi și consecințele pentru securitatea regională și euro-atlantică”

Vorbitorii, Todor Tagarev, Iulian Chifu, Rupali Jeswal, Emmanuel Karagiannis, Diego Ruiz Palmer, Costinel Anuța, Natalia Albu, Alexander Iskandaryan, Oazu Nantoi și Daniela Mitu au abordat, în cadrul prezentărilor, problema surprizei strategice impuse de conflictul din Ucraina la nivelul sistemului internațional, căutând să definească și să explice conceptul de „hybrid threats” din perspectivă teoretică, geostrategică, militară, economică și societală. Explicând cauzele declanșării conflictului și a atitudinii actorilor implicați în raport cu zona Euro-Atlantică, discuțiile s-au centrat pe identificarea unor mecanisme de prevenire și contracarare a amenințărilor hibride atât la nivel statal, cât și la nivel colectiv, un punct comun al tuturor prezentărilor fiind nevoia de coordonare și cooperare la nivel internațional.