Luni, 2 iunie a.c., a avut loc deschiderea oficială a primei ediții a programului de formare cu participare internațională ”Securitate în regiunea Mării Negre.

Luni, 2 iunie a.c., a avut loc deschiderea oficială a primei ediții a programului de formare cu participare internațională ”Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de către Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” în parteneriat cu Harvard University și cu participarea Universității Naționale de Informații (SUA). Noul program este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997, formulă în marja căreia România a fost foarte activă, organizând cinci evenimente regionale în perioada 2002-2013.

La deschiderea programului de formare, găzduită de Administraţia Prezidenţială şi de Palatul Parlamentului, au participat președintele României, domnul Traian Băsescu, primul ministru al României, domnul Victor Ponta, ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, domnul Mihnea Costoiu, directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Cristian Maior, precum și reprezentanți ai altor instituții publice centrale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice la București, reprezentanți ai mediului privat și ai unor entități academice naționale și internaționale.

Cu acest prilej, domnul George Maior și-a exprimat satisfacția că România a reușit să preia și să continue un program valoros, al cărui viitor părea incert cu doar câțiva ani în urmă. “Pe măsură ce harta securității internaționale se aglomera cu tot mai multe zone fierbinți, Marea Neagră, cu calmul ei aparent, părea să își fi pierdut din semnificație, în ciuda avertismentelor noastre privind contrariul. Cum însă Marea Neagră este situată pe linii persistente de fractură geopolitică, ea continuă să poarte germenii unor conflicte vechi, latente, mocnind în adâncurile apelor. Aici, la malul Mării Negre, adevărată poartă între Est și Vest, între Nord și Sud, faliile geopolitice se intersectează cu cele economice, iar oportunitățile sunt atât de numeroase – oportunități care necesită înțelegere reciprocă și cooperare pentru a putea fi valorificate – încât este cu adevărat regretabil că vechile mentalități frânează progresul și împiedică popoarele riverane să beneficieze cu adevărat de ceea ce secolul XXI are să ofere”.

În continuare, directorul SRI a apreciat că asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o veritabilă Cortină de Ceață: “Din păcate, evenimentele recente pot evolua, dacă nu suntem atenți, către un posibil neo-Război Rece. Dar acesta nu va mai semăna cu cel vechi, pentru că violența a devenit mult mai subtilă. Dincolo de ceea ce este vizibil la televizor și pe alte canale de comunicare în masă, dincolo de violențele de stradă din Ucraina pe care le vedem cu toții, dincolo de etalarea puterii militare, bătălii dure se duc pe teatre invizibile, în care nu poți decât să intuiești făptașul, fără a avea vreo dovadă în acest sens. Ambiguitățile și incertitudinea în creștere mă determină să afirm că vechea Cortină de Fier a fost înlocuită de o cortină de ceață. Dacă proprietățile fierului îl fac predictibil și previzibil, ceața este exact opusul. Îți scapă printre degete și îți încețoșează vederea. Oferă un spațiu propice pentru tot felul de manevre și provocări, așa cum vedem azi în Ucraina. Previne comunicarea strategică, în condițiile în care sunetul își pierde din claritate în norul de ceață densă. Iar concepte care ar trebui să fie clare pentru toată lumea, precum principiile dreptului international, primesc interpretări distorsionate, reflectând încă o data ambiguitățile noului mediu de securitate.”

Domnul Maior a încheiat într-o notă optimistă, considerând că programe precum cel deschis astăzi la București pot contribui într-o bună măsură la ridicarea acestui nor de ceață, prin schimbul de idei și perspective care va avea loc între participanți, prin viziunea unei soluții care poate să se dezvolte în urma discuțiilor și prin valorificarea de către aceștia a cunoașterii generate, prin susținerea procesului de luare a acelor decizii înțelepte, necesare pentru securitatea și bunăstarea regiunii.