În perioada 28 – 31 mai 2018 a avut loc cea de-a cincea ediție a programului internațional de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, o ediție aniversară, care a marcat prin organizare, desfășurare și follow-up o primă fază de maturizare a programului.

Despre SBSR putem spune deja că este un eveniment de tradiție, o amprentă internațională a două universități, Universitatea Harvard, inițiatorul programului în anul 1997, și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, continuatorul programului în România.

Ca și în anii trecuți, respectând principiile de fundamentale ale programului, SBSR s-a adresat segmentului de leadership public, reprezentanților din mediul diplomatic și academic, specialiștilor și experților din serviciile de informații și ministerele de apărare și de externe din statele din Regiunea Mării Negre, SUA și state europene partenere, fiind prezenți peste 80 de participanți și lectori.

Tematicile abordate în cadrul panelurilor din această ediție au fost grupate sub umbrela subiectele de interes pentru statele din regiune, respectiv Viitorul Regiunii Mării Negre: factori de schimbare și predicție. Plaja de subiecte a variat în funcție de evoluțiile și trendurile geopolitice de la momentul actual, creându-se o imagine complexă din elemente precum amenințări hibride, reziliență statală, fake news și dezinformare, gândire strategică și planificare strategică a politicilor publice. Acestea au fost completate de un workshop sponsorizat de către Peregrine Leadership Institute, intitulat Value-based leadership in the BSR.

Mesele rotunde au fost urmate de cinci sesiuni aplicate de exercițiu, în cadrul cărora au fost realizate, în format interactiv, scenarii de evoluție a situației din Regiunea Mării Negre, precum și recomandări de politici publice, pe dimensiunile prestabilite: politic și economic, social și cultural, securitate regională și națională.

Rezultatele celor trei echipe de lucru, precum și Background paper-ul utilizat pentru fundamentarea procesului pot fi regăsite aici: SBSR 2018 Outcome.