SBSR 2021

Provocările de securitate din regiunea Mării Negre, dezbătute la București

Serviciul Român de Informații, prin intermediul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a organizat cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil (SBSR). Conferința din acest an a avut ca temă Fractured Digital Futures: AI in service or against democracies?” și s-a desfășurat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Desfășurat sub patronajul Administrației Prezidențiale, workshop-ul a cuprins o sesiune de dezbateri, la care au participat personalități din mediul academic, diplomatic și experți  în  securitate, dar și un exercițiu practic de dezvoltare a unor scenarii  alternative de viitoruri posibile, pentru identificarea unor soluții  de integrare a instrumentelor „Artificial Intelligence” la nivelul societăților democratice.

În cadrul exercițiului au fost abordate teme precum generația Z și tehnologia care citește gândurile, a cincea revoluție industrială și decalajul global dintre comunitățile digitalizate și non-digitalizate sau manipularea informațiilor și nereglementarea comportamentului digital.

Organizarea SBSR, program inițiat de Universitatea Harvard în 1997, se încadrează în obiectivele generale de dezvoltare ale Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” în domeniul cercetării științifice iar prezența unor participanți cu expertiză în securitatea regională a permis realizarea unui set de întâlniri care au ca obiectiv promovarea intereselor naționale, schimbul de expertiză și transmiterea unor mesaje cheie cu relevanță  pentru politica externă a României.