Președintele României salută o noua generație de ofițeri ai Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”

Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” a găzduit astăzi, 30 iulie, ceremonia de absolvire a unei noi generații de ofițeri, viitori profesioniști în intelligence.

Festivitatea de absolvire și de înaintare în grad a promoției ANIMV “SRI-25 de ani”  s-a desfășurat în prezența Preşedintelui României, domnul Klaus IOHANNIS, Viceprim-Ministrului pentru Securitate Naţională, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel OPREA, Ministrului Educației și Cercetării Științifice, domnul Sorin CÎMPEANU, a conducerii Serviciului Roman de Informații, precum și a altor reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității naționale.

Participarea la ceremonie a celui mai înalt palier de decizie în stat confirmă  importanța acestor tineri pentru securitatea națională, reprezentând totodată și o recunoaștere a excelenței educaționale promovate de Academie.

Președintele României i-a felicitat pe absolvenţi pentru curajul alegerii unei profesii dificile, care presupune riscuri şi provocări permanente, un efort continuu de adaptare, sacrificii și o satisfacție extraordinară. Domnul Klaus Iohannis a reiterat importanța investiţiei în educaţie, care trebuie să reprezinte o prioritate absolută a tuturor elitelor care se vor afla la guvernare în decadele următoare. Resursa umană pe care absolvenții Academiei o constituie reprezintă cel mai important atu pe care țara noastră îl are la dispoziţie pentru a spori gradul de predictibilitate al riscurilor şi ameninţărilor şi pentru a îmbunătăţi capacitatea de a le gestiona, preveni şi combate.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a felicitat pe tinerii ofițeri de informații pentru drumul pe care l-au ales, acela de “a-și servi patria, de a fi in serviciul cetățenilor României și de a se asigura că deciziile care se iau în numele românilor de către liderii noștri au la bază informație de cea mai bună calitate”.
“Modelul României, de a avea o universitate de  intelligence  proprie serviciului naţional de informaţii, nu este unul întâlnit peste tot în lume. Avem deja o tradiţie şi putem furniza expertiză privind excelenţa în educaţia de intelligence. Prin această Academie şi prin standardele pe care și le-a impus, Serviciul Român de Informaţii investeşte permanent și consecvent în securitatea naţională”, a afirmat Directorul Serviciului Român de Informații.

Viceprim-Ministrul Gabriel Oprea a subliniat rolul parteneriatului educațional pe care Academia Națională de Informații ,,Mihai Viteazul”, ca instituție de excelență a învățământului superior militar românesc, îl desfășoară cu instituțiile ce au un rol determinant în arhitectura de securitate națională. Felicitându-i pe tinerii absolvenți, domnia sa a precizat că astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie ca acest corp de elită al instituțiilor de securitate națională  să își asume misiunea și rolul de promotor al puterii democratice, al culturii de securitate, al performanței și competitivității.

Rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, Niculae Iancu, i-a asigurat pe tinerii absolvenți că în instituțiile în care vor lucra „competența este valorizată și  performanța apreciată”. Totodată, domnia sa a subliniat faptul că ,,programele de pregătire ale Academiei se adaptează conitnuu la exigențele profesiei de ofițer de infomații, dinamica contextului operational obligându-ne să acționăm cu flexibilitate și consecvență pentru confirmarea și menținerea statutului academiei de școală de elită a învățământului universitar românesc”.
În final, rectorul Academiei a mulțumit părinților, invitaților și participanților la festivitate, precum și întregii comunități academice  și instituțiilor partenere pentru contribuția la menținerea înaltelor standarde universitare.

Promoția anului 2015 poartă denumirea onorifică “SRI-25 de ani” pentru a celebra un sfert de secol de existență a Serviciului Român de Informații.