Participarea delegației SRI-ANIMV la conferința internațională IAFIE 2016, Breda, Olanda

În perioada 22-24 iunie, o delegație a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANI MV) din cadrul Serviciului Român de Informații a participat la cea de-a 12-a ediție a conferinței internaționale organizate deInternational Association for Intelligence Education (IAFIE) şi dedicate educației în intelligence. Găzduită pentru prima dată în Europa, aceasta s-a desfăşurat în oraşul Breda, Olanda, la sediul Academiei Militare Regale. În acelaşi timp, evenimentul a marcat lansarea secțiunii europene a conferinței IAFIE (European Chapter), aceasta urmând să aibă loc anual în câte o țară din Europa, aspect ce confirmă importanța comunității europene de intelligence şi a culturii de securitate continentale pe plan internațional.

Tema ediției din acest an a fost Connecting Intelligence Education Communities: Europe, North America, and Beyond şi a reunit peste 150 de participanți din 16 țări. Delegația ANIMV a fost alcătuită din rectorul Academiei, dl. Niculae Iancu, cercetători ai Institutului Național de Studii de Intelligence din cadrul Academiei şi ofițeri din cadrul SRI.

Evenimentul este unul de referință la nivelul manifestărilor ştiințifice internaționale din domeniul studiilor de Intelligence şi singura conferință la nivel mondial ce are ca temă educația de intelligence. Conferința IAFIE de anul acesta a abordat, de-a lungul celor 24 de paneluri, subiecte diverse, printre care: reforma educației de intelligence şi a studiilor de specialitate în acord cu dinamica mediului de securitare în secolul XXI, dezvoltarea cooperării în analiza de intelligence, inovația în activitățile de predare şi învățare în domeniu, nevoia pentru noi curricule în intelligence, respectiv dezvoltarea cercetării şi creşterea numărului publicațiilor de specialitate.

Participarea reprezentanților români a fost remarcată încă din deschiderea conferinței de către preşedintele IAFIE, dl. Larry Valero, iar prezentările acestora s-au bucurat de apreciere, confirmându-se astfel angajamentul Serviciului Român de Informații prin ANI MV la nivelul comunității academice internaționale. Astfel, au fost recunoscute eforturile ANIMV de a consolida educația şi studiile de intelligence, contribuția adusă concretizându-se sistematic la nivel național prin promovarea şi dezvoltarea culturii de intelligence şi a şcolii româneşti pe această zonă de referință pentru cercetarea şi educația în domeniul securității.

În cadrul conferinței, ANI MV a organizat un panel de dezbateri având ca temă rolul educației de securitate şi intelligence în consolidarea managementului de risc. Printre participanții la panelul românesc condus de rectorul Academiei, dl. Niculae Iancu, s-au aflat Adam Svendsen, autor şi expert britanic în domeniul cooperării în Intelligence, şi Randolph Pherson, autor şi instructor recunoscut internațional pentru dezvoltarea domeniului analizei de Intelligence. De asemenea, în cadrul panelului au fost prezentate rezultatele ale proiectul Percepție socială şi strategii comunicaționale privind riscurile de securitate națională (REACT), proiect desfăşurat de către ANI MV şi finanțat de UEFISCDI prin Programul de Resurse Umane-Tinere Echipe.

Totodată, reprezentanții României au avut ocazia de a participa la grupuri de lucru şi de a face schimb de bune practici şi expertiză în domeniul educației şi al cercetării în intelligence. În acest sens, rezultatele obținute ca urmare a participării la conferința IAFIE constau pe de o parte în promovarea şcolii româneştide intelligence şi a contribuției la eforturile internaționale de dezvoltare a acestei arii ştiințifice, iar pe de altă parte la transferul de cunoaştere capitalizat în programe de studiu şi activitatea de cercetare de calitate.