Hard diplomacy, soft war – a solution to the hybrid threats of a global world?

Gl. (ret.) James L. Jones

În data de 24 mai 2016, în marja programului “Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future”, generalul american James L. Jones s-a întâlnit cu studenții Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” în cadrul unei dezbateri cu tema Hard diplomacy, soft war – a solution to the hybrid threats of a global warld?, eveniment moderat de către general-maior Ion Grosu, adjunct al directorului Serviciului Român de Informații.

Gl. (ret.) James L. Jones este președinte al Centrului Brent Scowcroft pentru securitate internațională din cadrul Consiliului Atlantic al Statelor Unite. Cariera militară de excepție a generalului Jones a culminat cu poziții precum cea de comandant suprem al forțelor aliate din Europa – SACEUR, comandant al forțelor americane din Europa – USEUCOM. De asemenea, generalul Jones este fost consilier pentru securitate națională al președintelui Barack Obama (ianuarie 2009 – octombrie 2010).

Generalul Jones și-a început prelegerea prin scoaterea în evidență a rolului strategic al regiunii Mării Negre pentru securitatea nord-atlantică, punctând necesitatea consolidării securității regionale pe trei paliere: dezvoltarea economică, buna guvernare și statul de drept. Acesta a menționat, de asemenea, importanța parteneriatului dintre România și Statele Unite în contextul geopolitic actual, marcat de manifestarea unor noi tipuri de amenințări care nu depășesc spectrul clasic al amenințărilor de natură militară.

Astfel, invitatul a ținut să evidențieze dinamica mediului de securitate din ultimul sfert de veac, caracterizat de evoluția de la Războiul Rece la noi provocări și amenințări hibride, fapt ce a determinat trecerea de la acțiuni de tip reactiv, la politici de tip proactiv, menționând totodată rolul acestora din urmă în prevenirea unor posibile conflicte în viitor. În acest sens, generalul James Jones a subliniat importanța parteneriatelor și nevoia continuării investirii în alianțe, aspect ce presupune completarea instrumentelor de tip hard power aflate în portofoliul statelor cu o serie de instrumente din categoria soft power.

În încheiere, gl. (ret.) James L. Jones a felicitat România și instituția noastră pentru contribuția și profesionalismul de care dau dovadă la nivelul comunității euro-atlantice de securitate și intelligence și a primit placheta de onoare a ANIMV din partea col. Niculae Iancu, rectorul Academiei.