George Friedman – prelegere despre analiza de intelligence la ANIMV

 

La 8 iunie 2017 Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a avut deosebita onoare să găzduiască o prelegere susținută de către domnul George Friedman, inițiatorul think-tank-ului american Stratfor.

Dl Friedman a fondat Startfor în 1996, aducând, pentru acel moment, o viziune inovatoare, prin utilizarea analizei de intelligence din susrse deschise ca instrument pentru sectorul privat. Este autorul a multiple volume best-seller, inclusiv The Next 100 Years (Doubleday, 2009), The Next Decade (Doubleday, 2011), America’s Secret War (Doubleday, 2004), The Future of War (St. Martin’s Press, 1998) și The Intelligence Edge (Crown, 1997).

Discursul reputatului om de știință a fost adresat comunității academice din domeniul studiilor de intelligence și studiilor de securitate. Acesta a realizat o scurtă diagnoză geopolitică, abordând dimensiuni precum contextul de securitate actual, evoluțiile și dinamica acestuia, determinate de mari actori statali. Toate aceste elemente au fost privite prin prisma modelelor de lucru implementate de către Startfor, în ceea ce privește analiza de intelligence.

 

Această prelegere a făcut parte dintr-o serie mai amplă, organizată de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru a susține dezvoltarea inter-disciplinară a studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor din domeniul studiilor de intelligence și studiilor de securitate, prin acumularea de expertiză de la practicieni și teoreticieni reputați.