A treia iterație a cursului desfășurat în cadrul proiectului Digital Competences Information Ecosystem – DOMINOES

În perioada 13-17.11.2023 a avut loc, la sediul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, a treia iterație a cursului desfășurat în cadrul proiectului Digital Competences Information Ecosystem – DOMINOES (finanțat prin programul Erasmus+, Proiect nr. 2021-1-RO01-KA220-HED-000031158). Primele două iterații ale cursului au avut loc în Spania (septembrie) și Malta (octombrie), la acestea participând atât cadre didactice și masteranzi  ANIMV, cât și ai universităților partenere în proiect.

Cursul, care s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, a abordat teme precum dimensiunea cognitivă a războiului hibrid, ingerința informațională externă, teorii ale conspirației, factori de polarizare socială, instrumente tehnologice de combatere a dezinformării, reglementarea europeană și națională a dezinformării, gândirea critică pentru combaterea dezinformării, tehnici de combatere a dezinformării, planificarea răspunsului prin contra-narațiuni. De asemenea, au avut loc o serie de exerciții practice pe teme precum deconstrucția unei știri false și combaterea dezinformării amplificată prin deep-fakes. Cursul a reunit 30 de studenți: 10 din România, 10 din Malta și 10 din Spania.

Agenda fiecărei zile a cuprins sesiuni de exerciții tematice, dezvoltate pe temele de discuții menționate anterior.  La final, cursanții au primit certificatele de participare.