Prof. univ. dr. Adrian-Liviu IVAN
Rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” a absolvit în anul 1994 cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, șef de promoție, iar în perioada 1994 – 1995 a urmat programul de studii aprofundate Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale din cadrul aceleiaşi facultăţi, a Universității Babeş-Bolyai Cluj-Napoca (UBB). În intervalul 1995 – 1999 a urmat cursurile Institutului European al Universităţii din Geneva, iar în anul 2003 a obţinut titlul de doctor în Relaţii internaţionale la UBB cu teza cu titlul Stat, majoritate şi minoritate naţională în România (1919-1930). Cazul maghiarilor şi germanilor din Transilvania, 2003.
De-a lungul carierei, a desfăşurat activități didactice multiple, colaborând cu universități de prestigiu din România și din străinătate. A fost profesor universitar în cadrul UBB (din 2008), profesor asociat în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, precum și în Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” București (2016 – 2017). De asemenea, a fost profesor invitat în cadrul International University, Institute for European Studies, A Centre for Excellency-Gorizia, Trieste (Italia), Universitatea Roma Tre (Italia), Universitatea Louvain-la-Neuve (Belgia), Le Largotec-Universite Paris Est Creteil Val de Marne, Paris (Franța).
A ocupat numeroase poziţii de conducere şi funcţii administrative în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, precum cele de director al Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie şi director al Centrului ”Altiero Spinelli” de Studiere a Organizării Europene. De asemenea, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei Științe sociale, politice și ale comunicării din cadrul ARACIS şi pe cea de vicepreşedinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), vicepreşedinte al Comisiei de Sociologie, Științe politice şi Administrative.
Este autorul a numeroase cărţi, articole și lucrări de specialitate în domeniile Relaţii internaţionale, Studii de securitate, Minorităţi naţionale şi etnice în relaţiile internaţionale, Analiza politicilor de securitate, Guvernanţă europeană şi internaţională, fiind de asemenea cooptat în colectivele editoriale ale unor publicaţii de specialitate.
Recunoaşterea activităţii academice este demonstrată de premii și distincții obţinute de-a lungul carierei, între acestea numărându-se și premiul „Dimitrie Gusti”, al Academiei Române (2013), premiul „Cercetării științifice” al UBB (2011), Diplomă de excelență din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) – premiu național (2008).
Limbi străine: engleză și franceză.